Salatun tiedon tie -näyttely

Villa Gyllenbergille kuratoimani Salatun tiedon tie -näyttely nostaa esiin esoteerisuuden ja okkultismin merkitystä Suomen taiteessa vuosien 1890–1950 välisenä aikana. Elämykselliseksi rakennettu näyttely johdattelee kävijänsä suurten kysymysten äärelle, varjojen vartioimille poluille sekä toivon ja valon lähteille. Näytelmän kehyskertomukseen on ammennettu aineksia muun muassa ranskalaisen teosofikirjailijan Eduard Schurén ja brittiläisen Edward Bulwer-Lyttonin 1800-luvulla ilmestyneistä kaunokirjallisista teoksista.

Näyttely koostuu paitsi tunnettujen myös historian katvealueille jääneiden taiteilijoiden teoksista, joista osa on ollut harvoin tai ei koskaan aiemmin esillä. Näyttelyssä on mukana rakastettuja klassikkoja muun muassa Akseli Gallen-Kallelalta, Beda Stjernschantzilta, Hugo Simbergiltä ja Helene Schjerfbeckiltä. Mukaan on kuitenkin etsitty myös kiinnostavia teoksia esimerkiksi Meri Genetziltä, Eva Törnwall-Collinilta, Torsten Wasastjernalta, Ilona Harimalta ja Werner von Hausenilta.

Taiteilijoiden joukossa on antroposofeja, vapaamuurareita, ruusuristiläisiä ja teosofeja. Toiset taas etsivät vastauksia inhimillisen elämän mysteereihin mihinkään sitoutumattomina totuudenetsijöinä.

Näyttelyjen yleisöohjelmaa työstetään yhteistyössä muun muassa rituaaliseen taiteeseen erikoistuneen teatteriohjaaja Jani-Petteri Olkkosen kanssa. Hän on toteuttanut myös näyttelyn äänimaiseman.

Olen ollut mukana suunnittelemassa myös näyttelyyn liittyvää tieteellistä Viisas taide, avoin mieli – taiteen ja esoteerisuuden kohtaamisia -symposiumia, joka koostuu kaikille avoimesta seminaaripäivästä sekä aiheesta kiinnostuneille tutkijoille tarkoitetusta päivästä. Symposiumissa taiteen ja esoteerisuuden tutkijat kohtaavat samoista aiheista innostuneita nykytaiteilijoita, kirjailijoita ja muita taidekentän vaikuttajia. Mukana ovat muun muassa kuvataiteilija Hannaleena Heiska, Amos Rexin museojohtaja Kai Kartio, kirjailija Heikki Kännö, taiteilija ja kriitikko J. O. Mallander sekä taidehistorioitsija ja nykytaiteen tutkija Riikka Stewen.

Salatun tiedon tie -näyttely, 3.6. – 11.10.2020, Villa Gyllenberg, Helsinki

Viisas taide, avoin mieli – taiteen ja esoteerisuuden kohtaamisia -symposium, 25.8.2020 Amos Rex, Helsinki

Symposiumiin liittyvä tutkijoiden pyöreän pöydän seminaari, 24.8.2020 Villa Gyllenberg, Helsinki

Mediassa

Henkistynyt pankkiiri hankki kokoelmaansa myös henkioppaiden opastuksella maalattuja töitä: elämyksellinen näyttely nostaa esiin julkisuudessa harvoin nähtyjä teoksia
Helsingin Sanomat, 5.6.2020

Kaapuja, pääkalloja, joogaa, henkiä ja salattua tietoa – esoteerisuus ja transsimaalaus kiinnostivat suomalaistaiteilijoita
Ylen Kulttuuriykkönen, 9.6.2020

Andligt som ledord på Villa Gyllenberg
Hufvudstadsbladet, 13.6.2020

Ilona Harima on harvinaisuus Suomen taidekentässä
Keski-Pohjanmaa, 26.6.2020

Salatun tiedon tie -näyttely (n. 6:10 alkaen)
Yle Jälkinäytös, 23.7.2020

Villa Gyllenbergin Salatun tiedon tie on houkutellut jo yli 9000 kävijää
Helsingin Sanomat, 11.9.2020

Teos vasemmalla: Eva Törnwall-Collin, Enkeli / Poika tulppaanin kanssa, ajoittamaton. Pro Artibus -säätiö, Tammisaari. Kuva: Nina Kokkinen.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s