Tietokirja esoteriasta ja okkultismista Suomessa

Moderni esoteerisuus ja okkultismi Suomessa on yhdessä uskontotieteen yliopistonlehtori, dosentti Tiina Mahlamäen kanssa toimittamani tietokirja, joka julkaistaan keväällä 2020 (Vastapaino). Se on ensimmäinen kattava kotimainen tietokirja näistä aiheista.

Aiheen asiantuntijoiden kirjoittama tietoteos on kirjoitettu asiallisesti ja kiihkottomasti, ja se perustuu tuoreeseen tieteelliseen tutkimukseen. Teoksessa käsitellään muun muassa spiritualismin, teosofian, vapaamuurariuden ja antroposofian kaltaisten esoteeristen liikkeiden ajatusmaailmaa, historiaa ja toimijoita Suomessa. Avaamme siinä myös esoteerisuuden ja okkultismin käsitteistöä ja tutkimushistoriaa sekä valotamme näiden virtausten monisyisiä kytköksiä kulttuuriin ja yhteiskuntaan.

Teos osoittaa, etteivät esoteerisuus ja okkultismi suinkaan asetetu omituisten marginaalien kulttuurisille laitamille. Muun muassa populaarikulttuuri, vaihtoehtoiset hoidot, Steiner-koulut ja joogaharjoitukset ovat tehneet niistä osan arkipäiväistä elämäämme.

Teos sopii kulttuurin ja taiteiden tutkimuksesta, historiasta ja uskonnoista kiinnostuneille lukijoille sekä oppikirjaksi korkeakouluihin ja muihin oppilaitoksiin. Kirjan sisällysluetteloon voi tutustua Uuden etsijät -hankkeen sivuilla.

Kirjaa saa hankittua esimerkiksi Vastapainon verkkokaupasta.

***

Mediassa

Tutkijat paljastavat esoteerisuuden yhteydet tieteeseen, taiteeseen ja politiikkaan
Turun sanomat, 19.3.2020

Yli­luonnollisuus ja henkinen kasvu kiinnostaa yhä useampia
Helsingin sanomat, 28.3.2020

Okkultismia, spiritualismia, vapaamuurareita, uushenkisyyttä: kirja salatieteistä kertoo meistä paljon
Kulttuuritoimitus, 18.5.2020

Esoteerisuus ja transsimaalaus kiinnostivat suomalaistaiteilijoita
Yle kulttuuriykkönen, 9.6.2020

Ei pelkkää antroposofiaa tai automaattikirjoitusta – esoteerisuus tunkee kaikkialle
Suomen Kuvalehti – tarinoita tieteestä, 27.7.2020

Perimmäisten viisauksien etsijöitä
Tieteessä tapahtuu, 3/2020

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s