Hengen aarteet -tietokirja

Hengen aarteet. Esoteerisuus Suomen taidemaailmassa 1890-1950 on taidehistorioitsija ja intendetti Lotta Nylundin kanssa yhdessä toimittamani tieto- ja taidekirja, joka ilmestyy huhtikuussa 2020 (Parvs). Teos tarjoaa uutta kiehtovaa tietoa suomalaisten taiteilijoiden yhteyksistä esoteerisuuteen.

Vapaamuurareiden initiaatiorituaalit ja ruusuristiläisten taidesalongit ovat innoittaneet suomalaisia taiteilijoita. Myös teosofinen ja antroposofinen taidekäsitys vaikutti moniin taiteilijoihin. Osa koki, että henget ohjaisivat heidän työtään. Upeasti kuvitetussa teoksessa näiden ilmiön taustoja kartoittavat Suomen eturivin asiantuntijat. Kirjassa käsitellään esimerkiksi Akseli Gallen-Kallelan, Beda Stjernschantzin, Magnus Enckellin, Ellen Thesleffin, Juho Mäkelän, Meri Genetzin, Tyko Sallisen ja Ilona Hariman taidetta.

Teoksen artikkelit käsittelevät muun muassa antroposofista taidekäsitystä, taiteilijoiden innostusta teosofiaan, initiaatiorituaalien erilaisia ilmentymiä taiteessa, kotimaisten taidemesenaattien sitoutumista esoteerisiin liikkeisiin sekä mediaalisen taiteen saloja. Ne avaavat myös monien tunnettujen ja vähemmälle huomiolle jääneiden taiteilijoiden kytkeytymistä esoteerisiin liikkeisiin. Hengen aarteet esittelee paitsi rakastettujen taiteilijoidemme tuotantoa myös monia unohtuneita mestariteoksia.

Hengen aarteet -teos palkittiin kunniamaininnalla Vuoden taidekirja 2020 -kilpailussa Iittalan XXIV Valtakunnallisilla Taidekirjapäivillä. Kokonaisuus pidettiin vaikuttavana sekä visuaalisesti että sisällöllisesti.

Kirjan voi hankkia esimerkiksi Villa Gyllenbergistä tai Suomalaisen kirjakaupan verkkokaupasta. Teos ilmestyy myös englannin- ja ruotsinkielisinä laitoksina.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s