Idän henkisyys -näyttely ja tutkimushanke

 Länsimaissa on luotu, toisinnettu ja muunneltu ahkerasti jo vuosisatojen ajan erilaisia mielikuvia ’mystisestä idästä’ ja ’idän henkisyydestä’. Niistä etsitään yhä vastauksia nykypäivän kiivastahtisen elämän haasteisiin : joogaamme ja meditoimme, matkustamme Aasiaan rauhoittumaan ja sisustamme kotejamme buddhan kuvilla. Tällaiset mielikuvat ovat innoittaneet myös monia taiteilijoita suuntaamaan katseensa itään – keräilemään,  matkustamaan, hiljentymään ja etsimään uudenlaisia näkökulmia niin taiteen tekemiseen kuin oman henkisyyden harjoittamiseen.

Idän henkisyys -näyttely valottaa näiden mielikuvien satavuotista historiaa Suomen taiteessa 1800-luvun lopulta lähtien. Mukana on teoksia yli kahdeltakymmeneltä taiteilijalta Akseli Gallen-Kallelasta ja Meri Genetzistä Anitra Lucanderiin ja J. O. Mallanderiin. Idän henkisyyden historiaan kietoutuu ongelmallisia vastakkainasetteluja ja valtasuhteita, mutta myös aitoa halua ymmärtää ja oppia toisista kulttuureista. Idän henkisyys kietoutuu monin paikoin myös osaksi esoteerisuuden historiaa.

Näyttely on osa kolmivuotista (2021-2024) tutkimushankettani, jossa syvennyn ’idän henkisyyteen’ liittyviin keskusteluihin 1900-luvun taiteessa. Aihetta käsittelevä tietokirja ilmestyy vuonna 2024.

Idän henkisyys -näyttely, 26.4.–13.8.2023, Villa Gyllenberg, Helsinki

Paneelikeskustelu ‘Eastern Spirituality’ in Arts: Inspiration, Appropriation, Conversation, 15.5.2023, kansainvälisessä Religion and Spirituality as Sites of Learning -konferenssissa, Turku

Teos vasemmalla: Ilona Harima, Pohjoinen tie, 1948. Signe ja Ane Gyllenbergin säätiö. Kuva: Signe ja Ane Gyllenbergin säätiö, Matias Uusikylä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s