Totuudenetsijät – väitöstutkimus

Viime vuosien tärkein tutkimusprojektini on ollut väitöstutkimukseni, joka pureutuu modernin taiteen henkistämisen prosesseihin.  Tutkimuksen aineiston muodostavat Akseli Gallen-Kallelan, Pekka Halosen ja Hugo Simbergin kristillisiin ympäristöihin tuottamat ja kuitenkin kristinuskoa vastaan hankaavat kuva-aineistot sekä taiteilijoiden kirjeissään, muistiinpanoissaan ja muissa julkisissa kirjoituksissa tuottama taidepuhe (1893–1907 välisellä ajalla). Vastaan tutkimuksessani siihen, miten ja miksi taiteilijat rakensivat vuosisadanvaihteessa ajatukset ”pyhästä taiteesta” ja ”aidommasta uskonnosta”. Tässä henkistämisen prosessissa hyödynnettiin taajaan vaihtoehtoisiksi koettuja uskonnollisia liikkeitä ja aatteita – mm. teosofiaa, spiritualismia, parapsykologiaa, tolstoilaisuutta sekä ylevöitettyä kansanuskoa. Tutkimusta ovat rahoittaneet Kulttuuristen tulkintojen tutkijakoulu sekä useat eri säätiöt. Tutkimukseni tarkastetaan Turun yliopistossa toukokuun alussa.

Olen kirjoittanut tutkimusaiheestani useita artikkeleista, joista osa on kirjoitettu myös yleistajuisemmin. Voit tutustua kirjoituksiini Academia.edu-sivuillani.

Tutkimukseni julkaistaan Turun yliopiston Annales-sarjassa. Tieto- ja tiedekirjakustantamo Vastapaino julkaisee samaan aikaan myös tutkimukseni pohjalta tehdyn tietokirjan Totuudenetsijät – Esoteerinen henkisyys Akseli Gallen-Kallelan, Pekka Halosen ja Hugo Simbergin taiteessa (Vastapaino).

tutkimuksestani mediassa

Tuore tutkimus paljastaa taiteilijoiden salatut aatteet
Helsingin Sanomat, 19.4.2019

Esoterian vaikutus suomalaiseen kulttuuriin
Yle radio, Perttu Häkkinen, 3.5.2016

Marmorin taakse kadotetut
Satakunnan kansa, 20.9.2015

Uskontunnustus luonnolle
Helsingin Sanomat, kulttuuri, 18.7.2015

Luonnoksista hävisi taiteilijan alter ego
Ilkka, 26.4.2015

Gallen-Kallela poisti frekoistaan mystisen hahmon
Yle kulttuuri, 5.4.2015

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s